Circa 8 uur slapen tussen elf en zeven in de pyjama, het is minder vanzelfsprekend dan het lijkt. In deze zes culturen gaat het er heel anders aan toe!

en gaat het er heel anders aan toe!

1. Engeland: naakt 
Nergens slapen zoveel mensen in hun nakie als in Engeland, één derde heeft nooit een pyjama aan. Daar zitten veel voordelen aan. Het helpt onder andere om je lichaamstemperatuur beter te reguleren en het zorgt ervoor dat je hechter bent met je partner.

2. Australië: in een groep
De Aboriginals slapen bijna altijd in groepen. De bedden staan in een lange rij naast elkaar met de kinderen en vrouwen in het midden en de sterke mannen aan de uiteinden. De rust en kalmte, die voortkomt uit het gevoel van saamhorigheid en veiligheid, is belangrijk voor een goede nachtrust.

3. Japan: op het werk
In Japan is slapen op kantoor heel normaal. Het laat zien hoe moe je bent doordat je zo hard werkt! Japanners slapen het kortst van alle mensen ter wereld: slechts 6 uur en 22 minuten per nacht. Een powernap overdag is geen slecht idee. Het maakt je creatiever en alerter.

4. Indonesië: als je gestrest bent
Inwoners van Bali hebben de bijzondere gewoonte om in een stressvolle situatie acuut in een diepe slaap te vallen. Dat is niet zo raar als het lijkt. Uit onderzoek blijkt dat door slaap angsten kunnen verminderen of zelfs verdwijnen. Zo zie je dat slaap lang niet alleen biologisch, maar ook cultureel is bepaald. Slaap dus vooral zoals jij dat wilt.

5. Botswana: wanneer je wilt
Bij veel moderne inheemse stammen is er geen vast slaapritme. Iedereen slaapt wanneer hij daar zin in heeft: een paar uurtjes in de middag, een blokje in de avond, maar zelden acht uur achter elkaar. Op een wat lossere manier met slaap omgaan maakt je minder gestrest over een eventueel slaaptekort, waardoor je weer makkelijker in slaap valt.

6. Mexico: in een hangmat
Veel Mexicanen zweren er bij: in een hangmat slapen ze beter dan in een gewoon bed, maar waarom dat zo zou zijn is onduidelijk. Waarschijnlijk is het een culturele gewoonte die eeuwen teruggaat.


Related Posts