Is er een verschil tussen een ‘anti-allergie’ en ‘anti-allergeen’ dekbed?
Nee, ‘anti-allergie’ en ‘anti-allergeen’ betekenen precies hetzelfde. Het is maar net welke naam de fabrikant eraan geeft.

Is er een vergoeding van mijn zorgverzekering voor een anti-allergie dekbed?
Nee: er bestaat geen vergoeding voor anti-allergie dekbedden. Logisch, want deze bestaan ook eigenlijk niet.

Bij enkele zorgverzekeringen bestaat er wél een vergoedingen (in de aanvullende zorgverzekering) voor anti-allergie hoezen van hoge kwaliteit, waarvan de werking bewezen is. De anti-allergie hoezen zijn bovendien medische hulpmiddelen.

Is er zoiets als een ‘anti-allergie dekbed’?

Als je op zoek bent naar een ‘anti-allergie dekbed’, ben je waarschijnlijk allergisch voor huisstofmijt. Maar bestaat er wel zoiets? Allerlei dekbedverkopers beweren van wel….

Synthetisch dekbed

Is een synthetisch dekbed anti-allergie? Niet echt.

Op sommige webshops lees je dat een synthetisch dekbed 100% anti-huisstofmijt zou zijn. Want de beestjes zouden zich er niet in kunnen nestelen. Die claim is onzin: ook in synthetische dekbedden zitten duizenden tot miljoenen huisstofmijten.

Daarentegen heeft dit soort dekens wel een voordeel: je kunt ze op 60 graden wassen. Dat is de temperatuur waarbij huisstofmijten en hun eitjes doodgaan.

Dus heb of wil je een synthetisch dekbed? Was dit dan regelmatig, want dát is anti-allergie; het dekbed op zich is dit niet.

Donzen dekbed

Over donzen dekbedden gaan wel veel verhalen rond: veel mensen zouden allergisch zijn voor de veertjes. Of nee, huisstofmijten nestelen zich er niet in. Of wacht, juist wél, want ze zouden zich voeden met het dons.

Welnu, er zit een kern van waarheid in die beweringen. Het zit zo:

  • Slechts heel weinig mensen zijn allergisch voor de veren van vogels. Dus het kán wel, maar is niet waarschijnlijk
  • In donzen dekbedden zitten nog huidschilfers van ganzen of eenden. Dat is perfecte voeding voor huisstofmijten.
  • Donzen dekbedden zijn goed vochtregulerend. Dit kan helpen om het aantal huisstofmijten relatief laag te houden.
  • Dons kun je bijna niet op 60 graden wassen. Wat dus een nadeel is in de strijd tegen huisstofmijtallergie.

Wollen dekbed

Is een dekbed van wol anti-allergie? Nee, allesbehalve.

Want de wol zit nog tjokvol huidschilfers van de schapen (vaak van Texelse). Zo veel zelfs, dat het een waar feestmaal is voor huisstofmijten.

Gevolg: er komen meer huisstofmijten die meer poepen, en dus heb jij in je slaapkamer binnen de kortste keren een giga-allergenenuitbraak.

Katoenen dekbed

Is een katoenen dekbed anti-allergie? Nee, niet echt.

Net als in alle andere dekbedden, komen ook in katoenen dekbeddenaltijd huisstofmijten.

Net als synthetische dekbedden heeft deze soort 1 voordeel: je kunt de deken makkelijk op 60 graden wassen, zodat de huisstofmijten doodgaan. Dit moet je dan wel regelmatig doen.

Bamboe dekbed

Werkt een bamboe dekbed dan tegen allergie? Nee, ook dekens van dit materiaal doen dat niet.

Wél is een deken van bamboe bacterie- en schimmelwerend. Dat kan wellicht wat schelen in het aantal huisstofmijten. Maar ze zitten er wel degelijk.

Bamboe heeft ook als nadeel dat het slechts wasbaar is tot 40 graden. Dat is te laag om huisstofmijten te doden; de beestjes leggen pas bij 60 graden het loodje.

Conclusie: welk dekbed moet je kopen bij huisstofmijtallergie?

Eigenlijk bestaan er dus geen allergievrije dekbedden, of een anti-huisstofmijt dekbed. Onze tip is:

Koop een deken die je in ieder geval op 60 graden kunt wassen. En doe dit ook regelmatig (minstens eens in de 6 weken). Want de huisstofmijten komen altijd terug.

Daarnaast is er nog een ander belangrijk advies: rits om je dekbed een anti-allergie dekbedhoes. En gebruik ook een allergie werende matrashoes én kussensloop. Want die bestaan namelijk wél. Anti-allergie hoezen van hoge kwaliteit hebben zelfs een bewezen werking tegen huisstofmijt.

Deze hoezen zijn namelijk zo fijn geweven of in Plastificeer, dat 98% van de uitwerpselen van huisstofmijten er niet doorheen komen. Kun je je voorstellen wat dat betekent voor je klachten, als je 98% minder allergenen inademt?


Related Posts