Als je ligt te woelen in bed, moet je eruit. Waar. „Opstaan is beter dan blijven woelen, maar ga dan niet het huishouden doen, tv kijken, lezen of computeren. Hou zoveel mogelijk rust. “Geef je lichaam de kans om alsnog in slaap te komen.”

Minstens acht uur slaap per nacht is voor iedereen het beste. Niet waar. „Dit verschilt per persoon. Mijn advies: niet minder dan 6 uur slaap. Zolang je ’s avonds in bed niet lang wakker ligt en je je ’s morgens uitgerust voelt, zit je goed.”

Een plant in je kamer doet je nachtrust goed. Niet waar. „Het ziet er misschien leuk uit, maar er zijn geen onderzoeken bekend waaruit blijkt dat planten helpen bij een goede nachtrust.”

Naakt slapen is beter dan in een pyjama. Niet waar. „Ook hier zijn geen wetenschappelijke onderzoeken bekend. Of iemand goed slaapt in een pyjama of niet heeft vooral met persoonlijke voorkeur te maken. Maar de temperatuur van de slaapkamer is wel belangrijk. Het beste is rond de 16, 17 graden.

Vermijd douchen zeker 1,5 uur voor het slapen gaan. Waar. „Bij iedereen daalt de lichaamstemperatuur een paar uur voor het slapen gaan. Door te douchen word je weer warm. Datzelfde geldt voor sporten. Ons advies als je ’s avonds sport of doucht: zorg dat je 1,5 uur voor het slapen gaan klaar bent.

Haal gemiste nachtslaap in met een powernap overdag.Deels waar. „Voor goede slapers kan een dutje overdag geen kwaad. Maar slechte slapers raden we een powernap af. Mensen met slaapproblemen die overdag slapen, liggen diezelfde tijd ’s nachts vaak wakker.”

Warme melk en een banaan werken slaapverwekkend.Deels waar. „In melk en bananen zit tryptofaan, een aminozuur dat helpt om te slapen. Maar er zit maar zo’n klein beetje in dat je er niks van merkt. Dan zul je honderden liters melk moeten drinken. Wat wel helpt bij slapen is een avondritueel. Drink je elke avond een glas warme melk dan weet je lichaam dat je daarna gaat slapen. Zo train je je lichaam tot rust te komen.”


Related Posts